top of page
  • laszlosandor

Elment a Király! Elhunyt Hermann Zapf német tipográfus

Kravjánszki Róbert egy a DigitalArt-ban megjelent cikkében „A 20. századi tipográfia királya”-ként említi a 2015-ben elhunyt Hermann Zapf német tipográfust és ebben tagadhatatlanul igaza van. Zapf termékeny pályafutásának ererdményeként bámutalos betű családokat hagyott hátra az utókornak, amiket máig előszeretettel használnak a grafikusok tervezési munkáik során.



Emlékszem mennyire lenyűgözött engem is az általa tervezett betűtípusok látványa, amikor először találkoztam velük. Ekkor jött a felismerés, hogy mennyi mérnöki munka is van egy gondosan megtervezett betűkészlet vagy akár egy teljes betűcsalád megtervezésével.


Mi a tipográfia jelentése?

A tipográfia szó a betűkkel való tervezést, a szöveges közlés megformálását, szöveg és kép együttes elrendezését jelöli, de magát a betűtervezést, betűmetszést, nyomdászatot, nyomdai úton történő sokszorosítást is ezzel a gyűjtő vévvel jelölték. Egy szakmai idézet úgy hangzik a tipográfiával kapcsolatban, hogy „a tipográfia akkor működik jól, ha szinte észrevétlen marad”, mivel így nem akadályozza a szöveg olvasást és annak értelmezését. Így viszont maguk a tervezők a méltatlanul a háttérben, az ismeretlenség homályában maradnak.


A Tipográfia területe a reklámgrafikusi munkám szerves részeként kitölti az életem egy jelentős részét. Mivel mindig is a szívem csücske volt ez a fajta megközelítés a grafikai tervezésen belül, ezért pályám elején annó a saját betűtervezéseim után jutott eszembe, hogy feliratokból is alkossak valamit. Valami maradandót. Az első művemet például, amit TYPOLAMP néven állítottak ki. :)

UPDATE: Ez az alkotásom nemzetkzöi díjat is nyert a Zepter International által szervezett Artzept 2021 design versenyen 2022-ben. Bővebben erről itt olvashatsz.



The Great Typograpehers – Silk screen printed, limited typo poster series @ Laszlo Sandor.jpg

Tehát így indultam el még 2008 környékén a művészeti pályám elején kezdetben a tipográfia irányba. Később pedig létre hoztam a díjnyertes TGT tribute projektet, a The Great Typographers portré sorozatot, amivel emléket szeretnék állítani a híres betűtervezőknek.





A portré sorozatban az akkor még élő Hermann Zapf portréja is szerepelt. A sorozat érdekességét egyébként az adja, hogy a tipográfusok portréi az általuk tervezett betűikből állnak össze. A 96 évet élt betűtervező számos publikációt és mégtöbb csodásan megtervezett, stílusos betűtípust tudhatott magáénak, de ezek közül is kimagasló szépségű az 1944-ben, a háború idején egyébként térképészeti rajzolóként tevékenykedő tervező egyik kalligrafikus betűterve, ami később Zapfino néven valósult meg. Gondolom a névválasztás is arra utal, hogy számára is ez lehetett az egyik legkedvesebb munkája, amit a kor digitalizációs fejlődésének köszönhetően végül 1998-ban sikerült számítógépen szedhető „font” azaz betűtípusként megvalósítani. Tehát nem véletlenül esett erre a betűtípusra a választásom, amikor a mester portréját igyekeztem megalkotni.


Érdekes tapasztalat volt a plakátok tervezése közben, hogy minden alkotó a rá legjellemzőbb vagy utóbb elhíresült betűtípusa tervezésekor véletlenszerűen (vagy nem), de készített olyan egyedi karakter formákat, amik később tökéletesen illeszkedtek grafikai elemként az őket ábrázoló portréikba. Ez is azt bizonyíthatja – mint ahogyan a művészet történetben máskor és máshol is láthattam –, hogy egy kicsit magát is „bele dolgozza” az alkotó a születendő művébe. Szerintem ezzel megegyező lehet az a bizonyos átszellemültség vagy lelkesedés (ha tetszik flow állapot) is, ami Márai vagy Goethe szerint elengedhetetlen lehet ahhoz, hogy remekmű születhessen.



Ez volt az első plakátsorozatom, ami sorszámozott, limitált példányszámban megjelent a Printa Galéria forgalmazásában és utána is sok-sok sikert, elismerést hozott a számomra.



Később sok helyen kiállításra került a sorozat, például az Országos Széchényi Könyvtárban, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, a Magyar Alkotóművészek Házában, a Nemzeti Táncszínház Galériájában a 18. Országos Tervezőgrafikai Biennálén, TypoSzalon ünnepi válogatásán, a Széphárom közösséig térben és a Typochondria 20 TypoSzalon kiállításán a FUGA Budapesti Építészeti Központban, hogy csak néhány helyet emeljek ki. Elnyertem vele egy külföldi design díjat és készült róla sok magyar és nemzetközi publikáció nyomtatásban és online egyaránt. A mai napig büszke vagyok ezekre az eredményekre.




Saját sikereimet részben a Nagy Tipográfusoknak és a lelkes munkájuknak is köszönhetem. Ezért is vagyok ma olyan szomorú. Ugyanis valamikor az első Typographers kiállítások alkalmával egy kedves látogatóval arról beszélgettem, hogy mennyire fontos lenne tudatnom az akkor még élő Hermannal, hogy mennyire nagyra becsülöm a munkásságát. Gondolom sokan vagyunk ezzel így az én szakmámban, de én még idő előtt emléket is állítottam neki a plakátsorozat egyik tagjaként. Szerettem volna elküldeni neki egy példányt a poszterből, de a címének kiderítésére vonatkozó nyomozásom és levélváltásaim a témában elakadtak, majd elsiklottam felette a számos napi dolog mellett. Ezt most nagyon sajnálom, ahogyan az ismeretlen hölgy is be tudott számolni egy őt érintő hasonló esetről.





Szerveztem nyereményakciókat, hogy a TGT brand rajongói is magukénak mondhassanak egy-egy példányt akár táska, akár póló vagy plakát formájában. Mégis, az elmúlt években elfordultam kicsit a projekttől, más téma, új feladat kezdett izgatni. Ezért is szeretném feleleveníteni a tipográfus portrék készítését, hogy minél több emberhez eljussanak remek elődeink hírneve. Azt remélem, hogy a sorozat méltó emléket állít nekik, a szakmát nem ismerők pedig ezentúl nem csak kiválasztják majd egy betűtípus digitális változatát egy program legördülő listájából, hanem remélhetőleg végig gondolják a Nagy Tipográfusok alázatos munkáját is.

Köszönöm mester!

Nyugodj békében.




A szitanyomással készült 50x70cm-es limitált posztereket egyébként az ETSY-ről tudod megrendelni, ha neked is tetszenek a typo portrék és támogatni szeretnéd a törekvéseimet a sorozat folytatásához.

Máig van ugyanis néhány terv szakaszban lévő, még nem megvalósult ötlet, amiket remélem hamarosan befejezhetek majd. Ha lenne konkrét javaslatod a további betűtervezőket illetően, akkor szívesen veszem az ötleteidet. Írd meg kommentben, hogy kit és miért javasolsz megjeleníteni a sorozatban és melyik betűtípusok a legjellemzőbbek az adott alkotóra!


 

SZERETNÉD, HA ÍRNÁNK RÓLAD A BLOGUNKON? VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT A PR CIKK VAGY A BANNER MEGJELENÉSEKKEL KAPCSOLATBAN ÉS TÁJÉKOZTATUNK A LEHETŐSÉGEKRŐL. Amennyiben értékesnek találod a munkánkat, kérlek támogass minket a cikkek megosztásával. Köszönjük szépen!

26 megtekintés
The Great Typograpehers – Silk screen printed, limited typo poster series _ Laszlo Sandor.

Poszterek

The Great Typographers

Híres tipográfusok emlékére készített limitált kiadású, szitanyomott poszter sorozat

LA_Wood Cuff Bracelets_AD_A4-01.jpg

Ékszerek

Leslie Alexander Brand

Egyedi divat ékszerek
100%-ban újrahasznosított
és természetes faanyagokból

IMG_1148_s.jpg

Portrék

Wood Arts Intarisa

Kézzel készült, művészi intarziaképek készítése minőségi faanyagokból

Candy Cotton

Kalmár Emese / Marketing vezető / Virtuózok Nemzetközi Klasszikus zenei TV műsor

„Sándor László munkájával nagyon elégedettek voltunk a közös munka során. Gyors, pontos, rövid brief alapján is önálló alkotásra képes, minőségi, szép munkát végez. A Virtuózok nemzetközi tévéműsor 2022-es grafikai anyagát részben ő készítette. Ajánljuk. (A képen Matteo Bocelli Laci egyik grafikai munkájával.)”
Matteo Bocelli with my graphic design.webp
  • Brandfelelős - LinkedIn profil
  • Brandfelelős - Facebook oldala
  • Brandfelelős - YouTube csatorna
  • Instagram
bottom of page