top of page
  • laszlosandor

Hogyan válasszunk arculati színeket?

Saját színállásunk és ami mögötte van.


Mindannyian tudjuk, hogy a körülöttünk található színek befolyásolják környezetünket és minket is. Hatással vannak hangulatunkra, térérzetünkre, hőérzetünkre és ezeken felül számos, járulékos üzenetet is hordoznak, sugallnak. Arra vonatkozóan, hogy egy-egy szín milyen hatással és milyen további, rejtett üzenettel bírhat az azt befogadókra, már számos könyv, remek írás, riport és tanulmány született. Olyan cikket is sokat olvashatsz, hogy egy adott márka miért pont azokat az arculati színeket választotta és használja megjelenései során, amikkel te is találkozhatsz lépten-nyomon. Ebben az írásunkban ezért inkább a saját intuitív színválasztásunknak és az azt befolyásoló tényezőknek a miértjeit firtatjuk, bemutatva néhány példát is az elmúlt évek során készült tervezéseink közül.




Az arculati színekkel szembeni alapkövetelmények

Grafikusként nap mint nap a formákkal és a színekkel dolgozom. A vállalkozásom elindítása után a saját arculatom megtervezésekor – mint a legtöbb grafikus kollégámnak, nekem is – magamra esett a választásom, és bár addigra már számos arculattervezés volt mögöttem, ekkor szembesültem vele igazán a megrendelői oldalról is tekintve a feladatra, hogy nem feltétlenül egyszerű egy olyan konkrét arculati színt kiválasztani (magamnak), amivel a fent összefoglalt fontos szempontokon felül még saját magam is azonosulni tudok. Amit az elkövetkező években rendszeresen használni tudok majd anélkül, hogy gyorsan megunnám azt. Tehát egy olyan időtálló és lehetőleg a szolgáltatásaimat is jól leíró, azokat alátámasztó, valamint rám jellemző szín legyen a kiválasztott fő arculati színem, ami ráadásul mindezek mellett grafikai szempontból is jól megállja a helyét. Azaz jól látható, kontrasztos, könnyen gyártható legyen és könnyítse az arculati elemek, valamint az esetlegesen kész alapszínek beolvadását is az arculatba, nem utolsó sorban pedig kapcsolatot tudjon teremteni a további kísérő színek megjelenésekor az arculat továbbfejlesztése vagy kibővített online megjelenései esetén is.

Arculati színek tadatalatti kiválasztása és azok szerepe egy arculatban @ Brandfelelős

Tehát a fent felsorolt sokrétű szempontrendszernek a tudatában voltam ugyan, mégis elvonatkoztatva azoktól egy valamilyen ösztönös választás felé indultam, ami az eddigi tudatos döntéseimmel szemben egy újszerű megközelítésként hatott rám, ezért mindenképpen érdemesnek tartottam körüljárni ezt a kiválasztási folyamatot.



Saját színállás

Mindenkinek van egy úgynevezett saját színállása, ami abszolút egyéni nézőpont szerint alakul ki. Persze ebben része lehet rengeteg, az ízlésünket befolyásoló tényezőnek, amiket eddigi életünk során tapasztaltunk meg. Ezek nagy része félig-meddig tudatos választás eredménye. Ilyen lehet például kedvenc divat színeink közül az, amelyikhez mindig szívesen vissza-vissza térünk (ahogyan a divat is ismétli önmagát) vagy a lakberendezésből átvett különböző kiegészítőink aktuális divatszíne (lásd IKEA katalógus), esetleg saját hangulatainkat is visszatükröző színárnyalataink megszokott tónusai.


A kevesebb több elve

Vannak akik a feketére és a sötét színekre esküsznek öltözködésükben és igyekeznek ezt a hangulatot visszaadni a saját környezetükben is. Ennek ellentéte a vidám sokszínűség, ami gyakran színek kavalkádjához is vezet. Amennyiben ez keveredik a nem jó ritmusban megválasztott formák sokaságával, abból nem csak hogy eklektikus zűrzavar, de nem kívánatos káosz is keletkezhet.

Brandfelelős arculat – fekvő logó fejléc

Az arculattervezésben mindig törekszem limitálni a használt színek mennyiségét. Így történt ez például a Budai Rajziskola honlaptervénél is, mivel itt eleve adott volt egy nagyon színes, hétféle(!) arculati színpaletta, amiből nehezen lehetett volna kiválasztani egy uralkódó fő arculati színt, ezért tanácsomra végül a weboldal random módon, minden nap más-más színben jelenik meg a látogatóknak, ezzel is utalva a művészeti iskola sokszínűségére. Nem hiszed? Ellenőrizd holnap is! :)

De mi a teendő, ha szerteágazó szolgáltatás csomagom, vagy egy bonyolult rendszerem van?

A különböző kategóriák színkódolására jó példa lehet a Quality Café néven készült, több díjat is nyert komplett koncepció tervem, amiben egy kávézó brand logó, csomagolás és arculattervét dolgoztam ki. A színrendszer kiválasztásánál fontos szempont volt az újrahasznosítás, mivel a koncepció a csomagoló anyagok tekintetében részben nátron papír alapú, belülről pedig zsírpapír bevonatú dobozokat és tasakokat mutatott be, így a felületek a gyarmati termékek zsákvászon színvilágának hangulatát idézték. Ezekhez pedig pasztell színvilág alap színeit használtam fel, mind a tasak és doboz zárócímkék alap bézs színét, mind a termékfajták származási helyének színkódjait, mind pedig a kávészemek pörkölésének intenzitását tekintve.

Amennyiben mégis szükséges színkódolást is használnunk a különböző területek megkülönböztetéséhez, akkor figyelek arra, hogy egymástól jól elkülönülő árnyalatokat válasszak, amiknek lehetőleg a szürke értékük is eltér egymástól. Egy későbbi megbízásom során például a Slide Sport Club arculatának 2015-ös újratervezésekor a sokrétű szolgáltatások könnyű beazonosításához vezettem be az alábbi, különböző és vidám színeket...

Slide Sport Club Prémium arculattervezés színkódok @ Brandfelelős
Slide Sport Club Prémium arculattervezés színkódok @ Brandfelelős

...amiket aztán konzekvensen használtunk fel az online és a print kommunikáció során a teljes arculati megjelenésben, a hirdetések háttérszíneként, a munkaruhák alapszíneként és a weboldalon a szolgáltatás kategóriák megkülönböztetésére.


Slide Sport Club Prémium arculattervezés @ Brandfelelős
Slide Sport Club Prémium arculattervezés @ Brandfelelős


A színek hangolása az adott témához

Meghatározó tényező lehet a nemi identitásunk is, hiszen már gyermekkorban megmondják nekünk milyen színű ruhákat hordjunk. Későbbiekben is jelentősen hatnak ránk a gyermekek érdeklődésének növelését és motiválását is elősegítő intenzív, a figyelmet is felkeltő, élénk alapszínek (vörös, kék, sárga, zöld), amiket a gyerekjátékok készítésekor előszeretettel használnak.


Feltételezem, hogy akik elsődlegesen ilyen színeket kedvelnek, azoknak sikerült megőrizniük valamennyit felnőttként is a gyermeki énjükből. Tehát egy főként a gyerekekkel foglalkozó témakör kapcsán ezért evidencia ezeknek az alapszíneknek a használata. Csak hogy néhány példát említsek erre is, ilyen lett az általam tervezett Mátyásföldi Katica Óvoda új kabala figurás (mascot) logója és arculati megjelenése...



...vagy a Bajai Sítanoda nemrégiben megújult kabala figurás (mascot) logója és arculata is, ami elsődlegesen szintén a gyermekek oktatására fókuszál. Továbbá nagy szerepet kap az oktatás témája és a lehetséges támogatás kapcsán a merchandise termékek megvásárlásának lehetőségeként azok megjelenése is az arculatban, ami egyúttal tovább növelheti a brand ismertségének szélesebb körben történő elterjesztését is.

De ha a figyelemfelkeltés a cél, akkor is lehet tudatosan használni ezeket a színeket akár a vállalati kommunikációban és termékek értékesítésének legfontosabb felületén a csomagolástervezéseknél is, hiszen, ha valahol fontos kitűnni a tömegből és a konkurenciánál is figyelemfelkeltőbb módon megjelenni, akkor az pont egy üzletben történő polcképi megjelenés esetében lehet a leginkább igaz.


Így esett a Bonus Kft. takarító eszközöket gyártó és forgalmazó cég termékcsomagolásainak újratervezésekor a választás az élénk és figyelemfelkeltő vörös háttér színre, mint elsődleges új arculati színre. Azóta a cég több mint 100 termékének terveztük újra a csomagolását és a teljes vállalati arculatot, így a megváltozott új külső hatalmas sikereket hozott a brand és a vállalat számára. Tehát ez is jól mutatja, hogy mennyire fontos szerep jut egy megfelelő színválasztásnak bármilyen grafikai tervezés során.

Tudatalatti befolyásoló tényezők a színválasztáskor

Hogy mennyire befolyásoló lehet tudat alatt a színválasztásunkkor az ízlésünk kapcsán a közeg, ahonnan érkeztünk, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a saját esetem. Gyerekkoromban rengeteg festmény és Intarzia kép vett körül, mivel édesapám ezeken a művészeti területeken is alkotott. Így például a mai napig erős kötödésem alakult ki a fa szinte minden színárnyalatához és így a barna szín és annak árnyalatai az egyik kedvenc színeim közé tartoznak.

Évek óta Wood Arts Intarsia néven ezzel a palettával alkotok intarziaművészként. Mégis, amikor a saját arculati színemet kerestem, nem ezekre esett a választás.


Wood Arts Intarsia Intarzia stúdió – Színpaletta

Tehát sok barna tónusú intarzia kép és színes olajfestmény között nőttem fel, de ha jobban belegondolok, a családi fészekben töltött éveimben – ami az eddigi életem egy jelentős részét és ráadásul a kamasz éveket jelenti – majdnem az egész lakásban középzöld padlószőnyeg volt, ami így szinte a teljes felület 40%-át uralta. Szeretem a zöld színt és gondolom a fentiek is közrejátszhatnak ebben azon túl, hogy szeretem a természetet.


A világoskék azonban nem tudtam honnan jött. Viszont ott volt és a saját választásomnak bizonyult.

Magam is meglepőnek tartottam, ráadásul ebben a halvány „babakék” árnyalatban, de valami azt súgta, ez lesz a megfelelő. Elfogadtam a dolgot és mivel nem kaptam negatív visszajelzéseket azoktól az emberektől, akik engem jól ismertek, így belenyugodtam a választásba és összegyűjtöttem a mellette szóló érveket.

A kék a leghidegebb szín és abszolút értékében a legtisztább szín is. Férfias szín, a teremtés, az égbolt, a víz, a harmónia és a béke üzenetét hordozza. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, de társítható hozzá még a hűvösség, a konzervativizmus, a magabiztosság, hűség, idealizmus, erősség, céltudatosság, igazságosság, erő, könnyedség, barátságosság is. A kék színt egyébként a torok csakrához is szokták kapcsolni, így az önkifejezéssel, őszinteséggel, szóbeli kommunikációval is kapcsolatban van. Tehát a kezdetben inkább belső érzésként és kevésbbé tudatos módon választott szín összességében eléggé jól alátámasztja és körülírja mindazt a komplex szolgáltatást, amiket nyújtunk és azokat az értékrendeket, amiket a vállalkozásunkban képviselünk. :)

Brandfelelős – Grafikus designer, arculattervező, brandépítő

Azóta sok helyen használtam már ezt a színt a velem kapcsolatos anyagokon, volt háttere saját kiállítási anyagomnak, a céges arculatom is pozitív visszhangokat kelt, tehát mondhatom, hogy bevált. De a kíváncsiság kedvéért azért leástam kicsit a múltba és jobban is megvizsgáltam a kék színhez való kötődésemet.


Eszembe jutott, hogy néhány éve, amikor megszállottként kutattam a neten egy olasz veterán kerékpár után, az első bringa, ami igazán megtetszett, az egy tengerkék Vicini országúti kerékpár volt. Nem tudnám pontosan megmondani, hogy mitől volt az az érzésem rögtön, hogy ez lesz az én paripám, de tudtam, hogy kell nekem. Közel 35 éves darab volt akkor, néhol kicsit leverve a festék a vázon, a nyerge is borzalmas állapotban volt, egyedül a kormány bandázs volt vadonatúj és hófehér rajta. Szinte világított. Vidéken árulták, így meg sem tudtam nézni személyesen, tehát láttatlanban, kipróbálás nélkül vásároltam meg 5 fénykép alapján, előre kifizetve. Mások azt mondták, hogy nem gondolom komolyan, hogy egy ilyen bringát akarok venni 2009-ben (akkor még nem volt ekkora divat a retro őrület), de én éreztem, hogy kötődök ehhez a járgányhoz. Végül sok éven át volt hűséges társam és soha nem hagyott cserben (nem úgy mint az elődei). A képen a korhűen restaurált végeredmény látható.

Vicini országúti kerékpár korhűen restaurálva @ Brandfelelős

Nemrégiben előkerült egy gyermekkori fotóm, ami ugyan fekete-fehér volt, de eszembe juttatta a 7 éves koromban kapott, szomszéd srác által már levetett tengerkék kis biciklit. Nagy lépés volt ez számomra, hiszen ezen tanultam meg igazán kerékpározni a háromkerekű után. A fehér szigetelőszalagos kormányával maga volt a kész tökély számomra. Később mikor már kinőttem, még akkor is szívesen használtam.


Tehát ez az élmény volt az, ami annyira befolyásoló volt a későbbi vásárlásom döntéshozatalánál is. :) Viszont a válasz a világoskék színről még meglepőbb helyről érkezett.

Minden családban vannak féltve őrzött emlékek, amiket szívesen adnak tovább az utókor számára szeretteink. Ilyen volt nálunk az a kistakaró is, amit még én kaptam születésemkor. Ez a darab később édesanyám tanácsára a nővérem két fiát is „kiszolgálta” egy nagyon rövid ideig és a kislányom születésekor nővérem ereklyeként tovább adta nekünk, így ez már hagyománnyá vált. Emlékeztem rá, de nem is hittem hogy ennyire befolyásoló és meghatározó szerepe lehetett rám nézve ennek a színnek. Ugye kitaláljátok, milyen színe volt a kiskacsáknak a terülő mintán?


Arculati színek tadatalatti kiválasztása és azok szerepe egy arculatban @ Brandfelelős
A Brandfelelős takarója

Azt tanácsolom, hogy ha saját arculati szín kiválasztására kerül a sor, akkor Te is nézz körül kicsit a múltadban mielőtt döntenél, aztán pedig fordulj hozzánk! :)


A mi a Brandfelelősnél az arculattervezéskor alapos interjúk során és összetett kérdéssorra adott válaszok alapján térképezzük fel az ügyfeleink igényeit, ismerjük meg vállalkozásuk körülményeit és szolgáltatásaik részleteit, valamint az így levont következtetések és a további kutatásaink alapján határozunk meg több lehetséges alternatívát is a megrendelőink számára. Az így készített kreatív koncepciók a brandépítés mélységétől vagy a reklámkampány méretétől függően tartalmazhatnak akár név és domain név javaslatot, márka személyiség kutatást és márkahang meghatározást, szlogent és kreatív szövegírást is, amik kulcsfontosságú lépések a brandépítés folyamatában.

 


Ha a te vállalkozásodnak is egy egyedi és látványos logóra vagy egy jól működő arculat tervezésre lenne szüksége ahhoz, hogy igazán beinduljon, nézz körül a logó és az arculattervezési csomagajánlatok között. Garantáltan egyedi megoldásokat kapsz a logótervezés estében is, de előbb vagy utóbb egy arculat is elengedhetetlenül szükséges lehet a számodra. Ha nem találsz neked megfelelő összetételű csomagot, akkor pedig kérj az elképzeléseidnek és az igényeidnek megfelelő egyedi ajánlatot!

Bízd a legnagyobb kincsed, a céged megjelenését a Brandfelelős-re!


 

SZERETNÉD, HA ÍRNÁNK RÓLAD A BLOGUNKON? VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT A PR CIKK VAGY A BANNER MEGJELENÉSEKKEL KAPCSOLATBAN ÉS TÁJÉKOZTATUNK A LEHETŐSÉGEKRŐL. Amennyiben értékesnek találod a munkánkat, kérlek támogass minket a cikkek megosztásával. Köszönjük szépen!

35 megtekintés
The Great Typograpehers – Silk screen printed, limited typo poster series _ Laszlo Sandor.

Poszterek

The Great Typographers

Híres tipográfusok emlékére készített limitált kiadású, szitanyomott poszter sorozat

LA_Wood Cuff Bracelets_AD_A4-01.jpg

Ékszerek

Leslie Alexander Brand

Egyedi divat ékszerek
100%-ban újrahasznosított
és természetes faanyagokból

IMG_1148_s.jpg

Portrék

Wood Arts Intarisa

Kézzel készült, művészi intarziaképek készítése minőségi faanyagokból

Candy Cotton

Kalmár Emese / Marketing vezető / Virtuózok Nemzetközi Klasszikus zenei TV műsor

„Sándor László munkájával nagyon elégedettek voltunk a közös munka során. Gyors, pontos, rövid brief alapján is önálló alkotásra képes, minőségi, szép munkát végez. A Virtuózok nemzetközi tévéműsor 2022-es grafikai anyagát részben ő készítette. Ajánljuk. (A képen Matteo Bocelli Laci egyik grafikai munkájával.)”
Matteo Bocelli with my graphic design.webp
  • Brandfelelős - LinkedIn profil
  • Brandfelelős - Facebook oldala
  • Brandfelelős - YouTube csatorna
  • Instagram
bottom of page